Dick Baxter AKRO – Caner AKSU
Ne yapsam diye düşünürken plan dosyamda 2000 yılından kalma bir plan gözüme takıldı. Dick Baxter’in AKRO modeli. Daha önce defalarca
Dick Baxter’in PUSSY CAT modelini yapıp uçurdum. Muazzam bir performans
aldım her seferinde. Bu sefer de alttan kanatlı modeli olan AKRO yu
yapalım dedim.
Malzemeler: 1.5mm balsa, Kaplama kağıdı, 7inch plastik pervane
( yada yoğurt kabından yapılmış indoor pervanesi) ve diğer standart el aletleri
ve yapıştırıcılar.
İlk olarak gövde yanları yapıldı
İşte bir modelcinin en sevdiği manzara. Toplu iğnelerle süslü bir tezgah…
Gövde yanları bitti. Sıra bu iki parçayı birleştirmede. Planda verilen ölçülerde kesilen bağlantı çıtaları araya konup bir gönye ile gövdenin dik açıda olması saılanır ve japon yapıştırıcı (CA GLUE) ile dikkatlice yapıştırılır. Bu aşamada en çok parmak derileri modele yapışır. Biraz zahmetli bir aşama.
Yakından böyle bişi
Ara bağlantıları gövde sonundan burnuna doğru yapınca daha bi kolay ve düzgün oluyor.
Sıra kanatlarda. Hücum çıtası 2mm Firar 3×1.5mm balsa. Kanat sinirleri 1.5mm balsa dan 2mm kalınlığında kesildi.
Yükseliş ve dönüş dümeni tamamen 1.5mm balsa çıta.
Kanat yakından
Kanat ucu
Yükseliş ve dönüş dümeni.
Sıra geldi kanat uçlarını kaldırmayaaaaa….
Kanadı 3 parçaya ayırıyoruz. Plana burada da ihtiyacımız olacak.
Planda kanadın açı verilerek yapıştırılacak kısmının altına kullandığımız japon yapıştırıcının plana yapışmasını engellemek için mumlu kağıt koyuyorum. Japon yapıştırıcı naylon torbaya yapışabiliyor ve temizleme sırasında bütün yapılmış kanat kırılabiliyor. Bunun için şerit halinde kesilmiş dosya kağıdının bir yüzüne bolca mum sürüyorum ve saç kurutma makinasıyla ısıtarak kağıdın mumu emmesini sağlıyorum.
Kanat ucuna yeterli yüksekliği sağlamak için (ben ıhlamur levha kullanıyorum. Ama bir kaset kutusu,kalın bir çıta falan da olabilir) bir destek koyup sabitliyorum. Modelde kanat uçlarının zeminden 1.4 inch (35.5mm) yüksekte olması gerekiyor.
Her iki kanada da aynı işlemi uygulayıp kanat uçlarını japon yapıştırıcı ile kanat ortasına sabitliyoruz.
Kanat bağlantılarını güçlendirmek için karbon lif kullanılmış fakat böyle bir imkanım olmadığı için bu işi dikiş ipliği ile halletmek zorundayım. Model bir indoor model olduğu için fazla kanat yükü ve rüzgar direnci olmayacağı için bu iplikler iş görür. Kanadın alt yüzünden ek yerlerine küçük parçalar halinde kesilen dikiş ipliklerini japon yapıştırıcı ile yapıştırdım.
Kanat uçlarına yükseklik verilirken, Modelin uçuşu sırasında oluşan yalpalamalarını en aza indirmek ve daha dengeli şekilde düz bir hatta uçmasını sağlamak için kanat hücum açısı düşürerek yapıştırıldı
Modelin iskeleti tamam. İniş takımları yok modelde. Ağırlıktan kazanmak için yapılmamış ama istenirse ince çelik tel ile klasik bir iniş takımı yapılabilir.
Sıra modeli kaplamaya geldi. Bunun için pelür kağıdı kullanacağım. Yapıştırmak için de su ile çok inceltilmiş beyaz ağaç tutkalı.
Modelin kaplaması ve pervanesi dün nihayet bitti. İşte modelin kaplamadan sonraki halleri.
Modelin toplam uçuş ağırlığı (lastik, pervane dahil) 8.3 gram. Hedefim 5-6 gram arası çıkarmaktı ama kaplama kağıdı pelur olduğu için biraz ağır oldu.
Bu da modelin pervane kısmı. Plastik boru, topluiğne, kürdan, plastik bardak tüm malzeme bu. ımkansızlıklar bana bu kadar hafif ve kullanışlı pervaneler yapabilmeyi öğretti.
Lastiği takılmış pervane ayarı ve süzülüş ayarları yapılmış sadece geniş bir salonda motorlu uçuş ayarı yapılmaya hazır AKRO modeli.
DICK BAXTER’a saygılarımla.
Sayın Caner AKSU’ya ModelYapiyorum.com adına teşekkür ederiz …